Články

Rady o zvířátkách, které u Nás neseženete.

Užovka červená - růžovka

Pro článek klikni prosím zde

Bazilišek páskovaný-basiliscus vittatus

Bohužel Nám tento ještěr trochu vyšel z módy, takže kvůli minimálnímu zájmu jsme je s lítostí poslali do světa.

Terárium (nebo lépe paludárium) pro bazilišky by mělo obsahovat dostatek větví či kořenů pro lezení a hodně zeleného ať už živého nebo umělého. Důležitý je rybníček, do kterého se celý bazilišek pohodlně vejde, rádi se koupou. Protože se v přírodě baziliškové drží v hustých porostech, kam téměř nejde slunce, není pro ně nutností UVB. Důležité však je mít výhřevnou žárovku pro udržení cca 30 stupňů teploty. Podloží obyčejná hlína, možno použít i travní koberec. Pokud nemáme mlhoviště, je vhodné denně rosit terárium i zvíře. Pro jednoho je minimum 70x40x50 šxhxv.

Dorůstají až 60 cm samci, samice o něco méně, přičemž 2/3 délky je ocas (tedy max.20cm tělo+hlava). Dožívají se až 8 let.

Potrava je pro ně hmyz, červi, žížaly i drobné ryby. Dobré je přidávat vápník+vitamíny. Rádi olizují sladké ovoce.

Zajímavostí bazilišků jsou jejich rychlost - až 110 km/hod a díky tého rychlosti a zadním nohám je bazilišek schopen běhat po vodní hladině. Díky tomu si vysloužili přezdívku Ježíšova ještěrka. K běhu po hladině však potřebují prostor pro rozběh, aby nabrali rychlost. Pokud prostor chybí, jsou schopni dobře a rychle plavat a navíc se umí potopit např. aby ulovili rybu (viz.video).

Náročnost chovu: střední

Autor článku: Jirka


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky